interview met Adriënne Nijssen

Ton van der Pal is portret- en modelfotograaf in hart en nieren

KUNST 

 Foto:tonvanderpal

  wo 10 jul, 19:05

Ton van der Pal, portret- en modelfotograaf in hart en nieren.

AMERSFOORT

In zijn werkzame leven was Ton van der Pal wiskundeleraar. Hij gaf les op de Amersfoortse Berg. Daarnaast was hij eigenlijk altijd bezig met fotografie. ,,Ik heb het doka-werk geleerd van een tante. Ze woonde bij ons in de straat, op mijn vijftiende leerde ik al ontwikkelen en afdrukken.”

door Adriënne Nijssen

Eind vorige eeuw kwamen de eerste digitale camera’s op de markt. ,,Ik kocht er meteen een en was tegelijkertijd ook verkocht. Ik kon met een bepaald programma alles veel gemakkelijker doen dan in de doka. Daar was het een kwestie van gokken, hier kon ik het gewoon instellen. Bovendien alles in kleur. Dat had ik nooit geleerd. Inmiddels doe ik niets anders meer dan digitale foto’s maken en ik werk ook gedeeltelijk met AI, vooral voor achtergronden.”

Zodra Van der Pal met pensioen was meldde hij zich aan bij de Vrije Academie. ,,Ik heb er vier semesters moderne kunst gestudeerd. Daarna heb ik me aangemeld bij Galerie Absoluut en ik kwam door de ballotage. En nu ben ik dus kunstenaar in Amersfoort. Ik leg me vooral toe op portret- en modelfotografie.”

PROJECT: I LOVE 70+

Van der Pal was lid van Fotokring Eemland. Daar woonde hij een mentoraat bij dat geleid werd door Frank Boots. ,,Tien mensen zouden tien keer bij elkaar komen. Ze wilden graag dat ik meedeed. Je moet dan een onderwerp kiezen, maar portretfotografie is te algemeen. Ik ben lid van Power en besloot dames uit Power te fotograferen met als motto: I love 70+. Ik deed een oproep in de nieuwsbrief van Power Amersfoort en er meldden zich zo’n veertien dames. Ik heb ze allemaal gefotografeerd. Ik vroeg ze om drie outfits mee te nemen die je eventueel met kerst aan zou kunnen doen. En dan wordt er aangebeld en staat er een onbekende dame met een koffertje voor de deur. De meesten hadden geen studio-ervaring. Het werden veertien heel gezellige middagen. Ik beloofde ze een groepsfoto van één persoon. Dat vraagt om wat uitleg; het betekent dat je meerdere keren op één foto staat.”


Foto uit project I LOVE 70+. (Foto: Ton van der Pal)

Nadat Van der Pal het project had afgerond liet hij veertien fotoboekjes maken en nodigde alle dames uit voor een high-tea. ,,Ze kregen het fotoboekje cadeau, als afsluiting van het project.”

Het past niet meer in het project, maar ik doe het toch

Van der Pal exposeerde een aantal keer met de foto’s uit het project I love 70+ tijdens een KunstKijkRoute. ,,Dan hoorde ik vrouwen zeggen dat ze dat ook wel gewild hadden. Ik nodigde ze dan ook uit. Het past niet meer in het project, maar ik doe het toch. Ik blijf een portret- en modelfotograaf in hart en nieren.”


Foto uit project Prachtig Tachtig. (Foto: Ton van der Pal)

PROJECT: PRACHTIG TACHTIG 

Er staan nog wat foto’s van I love 70+ op de site van Power en op de site van Van der Pal. Hij gaat het project nu echt afsluiten door de foto’s cadeau te doen aan de dames die er voor geposeerd hebben. ,,Ik fotografeer inmiddels meestal mensen van mijn eigen generatie, ik ben bijna tachtig. Daarom ga ik nu verder met een nieuw project: ‘Prachtig Tachtig’. Weer een groepsfoto van één persoon waarbij ik nu minimaal één naaktfoto wil hebben. Ik heb op dit moment al vijf vrouwen gefotografeerd. Maar dat moeten er minimaal tien worden. Als de dames het goed vinden wil ik ermee gaan exposeren. Uiteraard een fotoboekje en een high tea. Dat is zonder meer de bedoeling. Het project echt afronden dus.”

Ben jij een vrouw van tachtig plus en sta je niet afwijzend ten opzichte van bloot?. Zou je mee willen doen aan het project ‘Prachtig Tachtig’? Meld je dan aan bij Ton van der Pal. Op zijn website www.tonvanderpal.net staan verschillende manieren om met hem in contact te komen. Ben je niet zo van websites, dan kun je Ton bellen op 06 22362104. 

Reacties gesloten.